Ngrënia e këtij ushqimi të shijshëm mund të zvogëlojë rrezikun e depresionit

SHKARKO FALAS PERPUTHEN MEDIA
Perputhen.net

Çokollata e zezë nuk është e dashur vetëm për shijen e saj, por edhe për përfitimet e shumta shëndetësore.

Ushqimi mund t’ju ndihmojë të reduktoni stresin, të përmirësoni nivelet e hekurit dhe madje të përmirësoni humbjen e peshës kur është pjesë e një diete të shëndetshme.

Epo, një hulumtim ka zbuluar edhe më shumë përfitime të mundshme. Rezulton se çokollata e zezë mund të jetë e dobishme për të rritur disponimin tuaj në një mënyrë të madhe.

Një studim i gushtit 2019, i botuar në revistën shkencore të Depresionit dhe Ankthit, zbuloi se ngrënia e çokollatës së zezë mund të ndikojë pozitivisht në humor dhe të lehtësojë simptomat e depresionit. Studiuesit ekzaminuan të dhënat nga 13,626 të rritur nga Anketa Kombëtare e Shëndetit dhe të Ushqyerit në SHBA. Ata matën konsumin e llojeve të ndryshme të çokollatës nga pjesëmarrësit së bashku me rezultatet e tyre në një pyetësor që vlerësonte simptomat e depresionit.

Rezultatet treguan se njerëzit që raportuan se kishin ngrënë ndonjë çokollatë të zezë në dy periudha 24-orëshe kishin 70 për qind shanse më të ulëta për të raportuar simptoma depresive sesa njerëzit që nuk hanin fare çokollatë. Kur bëhej fjalë për çokollatën jo të zezë (si ajo nga qumështi dhe çokollata e bardhë), studiuesit nuk ishin në gjendje të gjenin ndonjë lidhje të rëndësishme midis konsumimit të tyre dhe simptomave të depresionit.

Megjithatë, vlen të përmendet gjithashtu se 25 për qind e konsumatorëve të çokollatës që hëngrën më shumë nga çdo çokollatë (e zezë ose ndryshe) kishin më pak gjasa të raportonin simptoma depresive sesa njerëzit që refuzuan çokollatën fare, që do të thotë se ne nuk mund të zvogëlojmë përfitimet e çokollatës. në përgjithësi.“Ky studim ofron disa prova se konsumi i çokollatës, veçanërisht çokollata e zezë, mund të lidhet me gjasat e reduktuara të simptomave të depresionit klinikisht të rëndësishme”, tha autorja kryesore Sarah Jackson, në një deklaratë për shtyp. “Megjithatë, kërkohen kërkime të mëtejshme për të sqaruar drejtimin e shkakut – mund të jetë rasti që depresioni i bën njerëzit të humbasin interesin e tyre për të ngrënë çokollatë, ose mund të ketë faktorë të tjerë që i bëjnë njerëzit më pak të prirur të hanë çokollatë të zezë dhe të jenë në depresion”. /Telegrafi/

Advertisements