Drita e tepërt artificiale gjatë natës mund të ndikojë në metabolizmin tuaj, tregon studimi

SHKARKO FALAS PERPUTHEN MEDIA
Perputhen.net

Deri më tani, hulumtimet e kanë bërë të qartë se sa i rëndësishëm është gjumi për shëndet të mirë dhe jetëgjatësi.

Ndjekja e një cikli normal të gjumit dhe zgjimit përkthehet në performancë më të mirë të trurit dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve të caktuara.

Por a e dini se cikli juaj i gjumit mund të ketë një ndikim serioz edhe në shëndetin tuaj? Një studim i ri tregon se ndjekja e një cikli natyral dritë-errësirë (dritë e ndritshme gjatë ditës dhe pa dritë gjatë natës) mund të përmirësojë metabolizmin e trupit tuaj, ndërsa shumë dritë artificiale mund ta dëmtojë atë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni mbipeshë dhe rezistent ndaj insulinës.

Lidhja midis metabolizmit, dritës natyrore dhe dritës artificiale

Botuar në Diabetologia, studimi u krye nga studiues në Shkollën NUTRIM, Qendra Mjekësore Universitare e Mastrihtit, Mastriht, Holandë. Autorët parashikuan se shumë dritë artificiale (qoftë nga elektronika apo ndriçimi i brendshëm) gjatë mbrëmjes mund të prishë metabolizmin natyral të trupit.

Metabolizmi juaj – ose procesi me të cilin trupi juaj i kthen lëndët ushqyese në energji – nuk qëndron i njëjtë gjatë gjithë ditës. (Kjo është arsyeja pse ecja në kohë të ndryshme të ditës djeg një sasi të ndryshme kalorish). Një studim i vitit 2018 nga Current Biology zbuloi se njerëzit djegin numrin më të vogël të kalorive rreth mesnatës. Të rriturit gjithashtu përdorin më shumë energji pasdite dhe herët në mbrëmje.

Për të testuar teorinë e tyre, studiuesit rekrutuan 14 vullnetarë midis 40 dhe 75 vjeç, të cilët të gjithë ishin mbipeshë dhe rezistent ndaj insulinës. Të gjithë pjesëmarrësit iu nënshtruan dy eksperimenteve 40-orëshe. Një nga eksperimentet 40-orëshe i ekspozoi vullnetarët ndaj dritës së ndritshme artificiale gjatë ditës dhe dritës së zbehtë në mbrëmje. Studiuesit matën metabolizmin e pjesëmarrësve gjatë të dy seancave me mostra gjaku, kontrolle të temperaturës dhe teste të tjera.

Rezultatet e studimit

Në fund të fundit, autorët zbuluan se dita e ndritshme, dhe drita e zbehtë e mbrëmjes ndihmoi në rregullimin më të mirë të metabolizmit. Vullnetarët kishin nivele më të larta të yndyrës në gjak pas mëngjesit gjatë këtij cikli të dritës natyrale. Kjo sugjeron që drita natyrale nuk e përmirësoi aftësinë e trupit të tyre për të rregulluar nivelet e yndyrës në gjak në mëngjes.

Megjithatë, vullnetarët kishin nivele më të ulëta të sheqerit në gjakun e tyre para darkës. Në fakt, kalimi nga drita në errësirë ​​mund të ketë ndihmuar në sinjalizimin e trupit të tyre për të përpunuar të gjithë sheqerin që kishin ngrënë. Në përgjigje të ditës së ndritshme, mbrëmjes së zbehtë, vullnetarët kishin gjithashtu një normë më të lartë metabolike pas darkës dhe një normë të shëndetshme metabolike gjatë gjumit – të gjitha këto sugjerojnë se metabolizmi i tyre funksiononte mirë.

Në të kundërt, seanca e ditës së zbehtë dhe e ndritur e mbrëmjes nuk pati të njëjtat rezultate pozitive. Për shembull, ajo bëri që shkalla metabolike e vullnetarëve të binte ndërsa flinin. Kjo sugjeron që trupat e tyre ishin disi më “të hutuar” në përgjigje të ndryshimit të dritës natyrore dhe proceset e trupit nuk funksiononin në mënyrë optimale gjatë natës. Drita e ndritshme gjatë natës gjithashtu shtypi nivelet e melatoninës, gjë që mund ta ketë bërë më të vështirë për ata vullnetarë të bien në gjumë. /Telegrafi/

Advertisements