Studimi i tregon të gjitha: Rënkimi nuk është pjesë e orgazmës femërore

Studiuesit që studiojnë orgazmën femërore kanë arritur në përfundimin se “rënkimi” nuk është pjesë e saj dhe duhet hequr si një peshore që përdoret në mënyrë rutinore për të matur këtë fenomen.

Grave që ishin para, dhe pas menopauzës iu kërkua të plotësonin një pyetësor në lidhje me përvojat e tyre të orgazmës së tyre, .

Ato përfshinin pyetje për shkallën e vlerësimit të orgazmës (ORS) ashtu edhe për shkallën e ndjesive trupore të orgazmës (BSOS) – të dyja zakonisht përdoren në kërkimin shkencor mbi ndjesinë.

ORS përfshin gjëra të tilla si “dridhje”, “ndërtim” dhe “pulsues” – si dhe mbiemra që lidhen me intimitetin emocional, si “i dashur”, “i pasionuar” dhe “i butë”.

BSOS përfshin gjëra të tilla si “frymëmarrje më e shpejtë”, “spazma të gjymtyrëve të poshtme”, “ndjesi shpimi gjilpërash”, “djersitje” dhe “rritje e rrahjeve të zemrës”.

Studiuesit në Universitetin e Otavës zbuluan se janë të pranishme ndjesi të ndryshme trupore në të dyja shkallët, duke përfshirë “frymëmarrje të pandërprerë “, dhe “rritje të presionit të gjakut”.

Duke iu referuar një studimi të mëparshëm të vitit 2011, ata thonë se rënkimi mund të jetë – pjesërisht – “nën kontrollin e ndërgjegjshëm të grave, ndërsa rekomandojmë që pika “rënkim” të hiqet përfundimisht nga matja e orgazmës”, thuhet në studim.

Duke e përshkruar orgazmën femërore si një “aspekt të keqkuptuar të përgjigjes seksuale të femrës”, ata filluan të hetojnë, duke pyetur 637 gra të moshës nga 18 deri në 82 vjeç.

Kërkimet e deritanishme kanë tentuar të fokusohen në mosndodhjen, frekuencën dhe mosfunksionimin, thanë ata, me pak të bërë në “aspekte psikologjike më subjektive”.

Pasi përfunduan studimin e tyre, shkencëtarët zbuluan se ” kenaqesia ishte me e rendesishme per vlerësimin e orgazmës”. Mbiemrat që lidhen me intimitetin emocional “mund të jenë më pak të rëndësishëm brenda kontekstit të vetmuar”, shtuan ata.

Megjithatë, ata zbuluan se disa gra “kanë raportuar ende se kishin përjetuar intimitet emocional gjatë orgazmës së vetmuar”. Ata e vendosin këtë në “qasjen në një përvojë më të thellë të trupit të dikujt”/ Kjo përkthehet, thonë ata, si “të ndihen plotësisht të pranishëm në trupat e tyre”. Studimi është publikuar në “The Journal of Sexual Medicine”./Gazeta Shqip

Advertisements