Ndiqni ‘rregullin e verdhë’ për të edukuar shpretkën tuaj, organin e harruar

Ndërsa mbajtja e secilës pjesë të trupit tonë në gjendje pune është thelbësore për të qëndruar në një shëndet të lartë, ekziston një organ i vogël që fatkeqësisht priremi ta neglizhojmë: shpretka e vetmuar.

Në fakt, ju ndoshta as nuk e keni kuptuar se ka disa ushqime që duhet të shmangim kur kemi një shpretkë të zgjeruar – dhe se ka ushqime të tjera që mund të shërojnë shpretkën.

Mund të mos jetë aq i njohur sa veshka, mëlçia, stomaku ose ndonjë numër tjetër i organeve, por shpretka luan po aq rol të rëndësishëm për të na mbajtur gjallë dhe mirë.

Në fakt, shpretka është anëtari më i madh i sistemit imunitar, që do të thotë se është në ballë të betejave të përditshme të trupit me sëmundje të dëmshme. Kjo është arsyeja pse të gjithë duhet të kemi kohë për të ushqyer këtë shtojcë të vogël sa herë që është e mundur.

Çfarë bën shpretka?

Para se të mësoni se si ta mbani të lumtur këtë organ të harruar, duhet patjetër së pari të jeni të vetëdijshëm për funksionet e përditshme të kampionit të vogël. Megjithëse ndryshon në madhësi në varësi të individit, shpretka tipike është e gjatë nga shtatë deri në 12 centimetra. Dhe nëse po pyesni “Ku ndodhet shpretka?” është zhytur mirë në barkun e sipërm të majtë, ku kafazi i kraharorit e mbron atë nga dëmtimi.

Tani, kur bëhet fjalë për funksionin e shpretkës, konsiderojeni atë një filtër të butë që mban gjakun tuaj të pastër. Qelizat e vjetra ose të dëmtuara të gjakut zhvishen për pjesë brenda organit, i cili më pas rivendos vitaminat dhe lëndët ushqyese, si hekuri, ndërsa hedh poshtë pjesët e këqija. Sipas Medical News Today, shpretka gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në përgjigjen imune duke zbuluar baktere të këqija dhe duke prodhuar qeliza të bardha të gjakut për të sulmuar pushtuesit.

Pse është e rëndësishme shpretka?

Për shkak se shpretka është një pjesë thelbësore e sistemit imunitar, është e një rëndësie të madhe për të ruajtur shëndetin e saj. “Shumica e çrregullimeve funksionale gastrointestinale, të tilla si oreksi i dobët, dispepsia, diarreja dhe kapsllëku rezultojnë nga një sistem i dobët i organeve të shpretkës”, thotë profesor Bian Zhaoxiang. Për më tepër, një organ i dobët mund të çojë në infeksione virale që rezultojnë në një shpretkë të zmadhuar.

Simptomat e një shpretke të zmadhuar përfshijnë dhimbje në barkun e majtë që përhapet në shpatull, ndjeheni të ngopur pa ngrënë shumë, lodhje, infeksione të shpeshta dhe gjakderdhje të lehtë, sipas Klinikës Mayo. Për fat të mirë, mirëmbajtja e shpretkës tuaj nuk është aq e fuqishme – dhe ju në fakt mund të garantoni se është në gjendje të mirë pune duke ndjekur një rregull të thjeshtë me vaktet tuaja.

Cilat ushqime janë të dëmshme për shëndetin e shpretkës?

Ushqimi që hamë mund të ketë pasoja të mëdha në shpretkën e vogël. Për të riekuilibruar shpretkën, Jillian Levy rekomandon një dietë të pasur me ushqime bimore që mund të sigurojë hidratim të mjaftueshëm për ta ndihmuar atë të shpëtohet nga materiet e huaja.

Cilat ushqime janë të mira për shëndetin e shpretkës?

Shëndeti i mirë i shpretkës nuk ka të bëjë vetëm me heqjen qafe të keqes; ka të bëjë gjithashtu me prezantimin e së mirës. Mjekësia tradicionale vendos shumë stok në ushqime të verdha për shëndetin e shpretkës, që do të thotë një dietë që ndjek një “rregull të verdhë” dhe është e pasur me kunguj, thjerrëza të verdha, misër, ananas dhe speca të verdhë – një rrugë e gjatë në rimbushjen e qëndrueshmërisë së luftëtarit të vogël.

“Ushqimet e verdha janë shëruese për shpretkën”, thotë Emma Suttie. “Ky është një lajm i mirë, sepse ka shumë ushqime që janë të dobishme për këtë organ të rëndësishëm”. /Telegrafi/

Advertisements