Luftoni mëlçinë e dhjamous dhe shtimin e peshës së padëshiruar me këtë ndryshim të thjeshtë të dietës

Kur bëhet fjalë për t’u kujdesur për shëndetin tonë, ne shpesh anashkalojmë një nga organet më të rëndësishme të trupit – mëlçinë.

Sidoqoftë, mëlçia është përgjegjëse për funksione të rëndësishme si prodhimi i bilës që rrit tretjen, dhe madje rregullon metabolizmin tonë të yndyrës. Por cila është mënyra më e mirë për të ngrënë për një mëlçi të shëndetshme? Kërkimet tregojnë se një dietë me proteina të larta mund të na ndihmojë të ushqejmë mëlçinë, të shmangim sëmundjet dhe të kujdesemi më mirë për shëndetin tonë të përgjithshëm.

Një studim i botuar në revistën Liver International demonstroi se si një dietë me proteina të larta mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër mëlçisë së dhjamosur, një gjendje në të cilën dhjami ndërtohet dhe nuk mund të eliminohet nga organi i mbingarkuar.

Yndyra e tepërt në mëlçi mund të çojë në inflamacion dhe dhëmbëza, të cilat mund, në rastet më të këqija, të çojnë në gjendje si sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike, dështimi i mëlçisë, sëmundja e zemrës, sëmundja e veshkave dhe diabeti tip 2 . Për të mos përmendur, kur mëlçia është e mbingarkuar me shumë yndyrë, aftësia e saj për të detoksifikuar zvogëlohet dhe nënproduktet toksike lëshohen përsëri në qarkullimin e gjakut. Kjo mund të shkaktojë një numër porblemesh të tjera duke përfshirë lodhjen, funksionin e dobët njohës dhe madje edhe shtimin e peshës .

free forum

Për studimin, studiuesit synuan të përcaktojnë nëse një dietë e pasur me proteina mund të ndikojë në sasinë e yndyrës së ruajtur në mëlçi. Ata rekrutuan 19 persona të plotë me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike dhe i ndanë në dy grupe: një që do të hante një dietë me shumë proteina dhe tjetri që do të hante një dietë të ulët me proteina për një total prej tre javësh. Pas periudhës së dietës, të gjithë subjektet iu nënshtruan një operacioni bariatrik për të trajtuar mbipeshën e tyre gjatë së cilës u mblodhën mostrat e mëlçisë.

Pas studimit të mostrave, studiuesit zbuluan se ata që ndiqnin dietën me kalori të reduktuara dhe me shumë proteina e ulnin sasinë e yndyrës në mëlçitë e tyre me 40 për qind! Ndërkohë, grupi që hante dietë me pak proteina nuk përjetoi aspak një rënie të sasisë së yndyrës në mëlçitë e tyre. Ky është një ndryshim i madh!Për fat të mirë, shtimi i më shumë proteinave në dietën tuaj është relativisht i lehtë. Thjesht preferoni ushqime si shpezë të dobët dhe peshk, vezë, produkte qumështi si qumështi dhe kos (sidomos kos grek), arra dhe gjalpë arrash, dhe fasule dhe bishtajore. /Telegrafi/

Advertisements