Fruta e shijshme që mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit të gjirit

Shegët janë fruta të shijshme që janë perfekte si në vetvete ashtu edhe në sallata, në tasa me mjaltë dhe shumë më tepër.

Por përveçse t’i jepni një shije shumë të nevojshme çdo vakti, a e dini se përfshirja e shegëve në dietën tuaj gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit të gjirit?

Sipas hulumtimit të botuar në Cancer Prevention Research, shegët përmbajnë komponime të veçanta të quajtura fitokimike anti-aromatase që shtypin prodhimin e estrogjenit që shkakton kancer në trup.

Në thelb, një enzimë e quajtur aromataza konverton një hormon të quajtur androgjen në estrogjen, dhe studimet e mëparshme kanë treguar se gjatë atij procesi, disa qeliza mund të fillojnë të kthehen në kancer ose të formojnë tumore kanceroze. Shegët, të cilat janë të larta në antioksidantë që vrasin kancerin, e ndalojnë këtë enzimë aromatase të fillojë atë cikël të rrezikshëm.

Studiuesit u befasuan nga gjetjet dhe besojnë se shega mund të luajë një rol të rëndësishëm në parandalimin e kancerit të gjirit. “Ne kemi gjetur më parë fruta të tjera, të tilla si rrushi, të jenë të afta për të penguar aromatazën. Por fitokimikatet në shegë dhe në rrush janë të ndryshme”, shpjegoi Shiuan Chen, një bashkautor në studim.

Ka shumë arsye të tjera shëndetësore për të përfshirë shegët në dietën tuaj gjithashtu. Ato jo vetëm që tregojnë se zvogëlojnë inflamacionin dhe përmirësojnë bojën e nyjave, por gjithashtu mund të ulin kolesterolin “e keq” dhe të parandalojnë humbjen e kujtesës të lidhur me moshën.  /Telegrafi/

Advertisements